کد خبر: ۵۸۶۶
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۸
مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی گفت: باید زیرساخت‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی برای تحقق واقعی ولایت اجتماعی بانوان و دختران جوان فراهم شود.

به گزارش مخاطب۲۴ ـ یکی از موضوعات مهم و بحث‌انگیز در اندیشه اسلامی، مسأله «ولایت اجتماعی زن» است. با پیروزی انقلاب اسلامی، نگاه جدیدی به موضوع زن و نقش‌آفرینی او در عرصه اجتماع فراهم شد، چنانکه بنیانگذار انقلاب، زن را انسان‌ساز و مؤثر در عرصه تحولات اجتماعی و سیاسی عنوان کردند تا آنجا که با توجه به نقش مؤثری که زنان در پیروزی نهضت اسلامی داشتند امام خمینی (ره) زنان را رهبران نهضت خطاب کردند.

تحقق واقعی ولایت اجتماعی بانوان و دختران جوان

همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی، زنان را معماران ایران جدید و مؤثر در تحولات تاریخی، اجتماعی و سیاسی معرفی می‌کنند. همین نگاه متعالی نسبت به زن و معرفی مدلی جدید از حضور اجتماعی زن به جهان باعث شد تا گفتمان انقلاب اسلامی، مباحث جدیدی را بیان کند.

در این راستا طی سال‌های اخیر، نشست‌های تخصصی در حوزه جایگاه زن در جامعه اسلامی با همکاری سازمان‌ها و نهاد‌های زیربط در کشور برگزار می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به کنگره ولایت اجتماعی زن اشاره کرد که ششمین دوره آن، اخیرا برگزار شد و اداره کل بانوان سازمان تبلیغات اسلامی از جمله نهاد‌های برگزارکننده این کنگره بود.

به همین منظور با عاطفه سعیدی‌نژاد، مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی، در رابطه با جایگاه زن در جامعه اسلامی و بهترین الگو برای رفتار یک زن مسلمان به گفتگو پرداخته‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید.

اهداف برگزاری کنگره ولایت اجتماعی زن

هدف اصلی از برگزاری کنگره ولایت اجتماعی زن چیست و زنان می‌توانند چه نقشی را در این عرصه عهده‌دار شوند؟

کنگره ولایت اجتماعی بر این باور شکل پیدا کرد که جامعه ما امروز احتیاج دارد که توصیف دقیق و سخن مترقی خود را در حوزه زنان به جامعه خود و جامعه بین‌الملل ارزانی کند.

جایگاه زنان در مکتب اسلام، جایگاهی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه ۷ هزار شهید، از آن به‌عنوان جایگاه ولایت اجتماعی بانوان یاد می‌کنند و این نشان از یک واقعیت بزرگ و نگاه مترقی دارد که زنان را در نقطه راهبری اجتماعی قرار می‌دهد و امروز که جریان‌های فمینیستی و مادی‌گرا در فضای زنان به یک انحطاط و بن‌بست‌هایی رسیده‌اند، چنین پاسخ درخوری، می‌تواند اکسیر ویژه‌ای برای جامعه جهانی باشد.

الگو‌هایی مانند حضرت زهرا (س)، حضرت زینب (س) و حضرت معصومه (س)، الگو‌های مترقی و متعالی از جنس ولایت اجتماعی هستند، بانوانی که خانه و خانواده، بستر اصلی فعالیتشان بوده، اما خانه و خانواده آن‌ها امتداد اجتماعی داشته و از بستر خانواده توانسته‌اند حرکت‌های اجتماعی را شکل دهند و مرجعیت اجتماعی پیدا کنند.

در اینجا سؤالی مطرح می‌شود، مبنی بر اینکه چگونه از این بانوان و چهره‌های برجسته تاریخ اسلام برای زندگی امروز درس می‌گیریم؟

هر کدام از این بزگواران در زمان خود حرکت‌هایی را در فضای اجتماعی ایجاد کرده‌اند که دشمنان دین، راهی جز حذف این بزرگواران نداشته‌اند و شهادت آن‌ها درواقع تنها پاسخی بوده که دشمنان برای مقابله با حرکت‌های مهم و اثرگذار آن‌ها در مسیر تبیین دین و جایگاه ولایت می‌توانستند ایفا کنند.

امروز انتظار و دغدغه ما در برگزاری کنگره ولایت اجتماعی و برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی در فضای حوزوی و دانشگاهی، معرفی این نگاه متعالی در حوزه زن است و این‌که ما باید زیرساخت‌های فرهنگی، اجتماعی، حقوقی، اقتصادی و خانوادگی را برای تحقق واقعی این ولایت اجتماعی فراهم کنیم. یعنی در ابتدا باید به مبانی نظری این واقعیت و مفهوم جدی اجتماعی رسیدگی شود و بعد متناظر با آن، زیرساخت‌هایی در جامعه شکل بگیرد که زمینه تحققش را فراهم کند.

در کنگره ولایت اجتماعی از معرفی شخصیت‌های بزرگوار که الگو‌های جامع و متعالی برای یک انسان کمال‌یافته از منظر مکتب توحیدی تصویر می‌کنیم، شروع کرده‌ایم و این معرفی را مهمترین فرصت برای تبیین حقایق و معارفی می‌دانیم که در بستر این واقعیت نیاز به نمایان کردن دارد.

چالش‌هایی در مسیر تبیین ولایت اجتماعی بانوان

مسلم است که در مسیر تبیین چنین آموزه‌هایی چالش‌هایی هم وجود دارد. چالش‌های پیش روی ولایت اجتماعی بانوان چیست؟

دختر در فرهنگ دینی، جایگاه و منزلت ویژه دارد و در اسلام این نگاه وجود دارد که خداوند باید خیلی به فردی، قدر و منزلت عطا کند که به دختر دهد و به عبارتی آن شخص مورد ارزش و احترام قرار می‌گیرد. این‌که روایت داریم مادری که سه دختر تربیت کرده در سرای آخرت در بهشت برین خواهد بود و همچنین در روایات آمده است که تربیت دختر، هفت برابر سخت‌تر از تربیت پسر است، اهمیت رسیدگی به دختران و ضرورت وجود محیط غنی و پرمؤلفه را برای تربیت دختران معرفی می‌کند.

تربیت دختر کار سخت و پیچیده‌ای است، چون نظام عاطفی و عقلی دختر، نظام پیچیده‌ای است، شاید این تعبیر را از رهبر معظم انقلاب اسلامی در نظر داشته باشید که می‌فرمایند: «زن به خاطر مجموع ظرافت‌ها، لطافت‌ها و نقاط قوتی که در سرشتش وجود دارد، مجموعاً قوی‌تر از مرد است».

امروز دختران با ارزش‌های اسلامی به‌گونه دیگری مواجه هستند. دختر امروز ما برداشتی از واقعیت دهشتناک جنگ و مبارزه نظامی ندارد و مسائل نظامی را در تعقیب و گریز در بازی‌های رایانه‌ای فهمیده و تجربه کرده و امروز شاید اکثر اوقات نوجوانان در فضای مجازی با گزینه‌های متنوع و متکثری که برای او قدرت انتخاب ایجاد می‌کند، می‌گذراند و حتی زمانی که در عالم حقیقی است به نوعی تخلیات خود را در فضای مجازی دنبال می‌کند.

همچنین با توجه به این‌که در به دست آوردن فناوری‌های نو در دنیای مدرن از والدین خود هم جلوتر است، شاید دیگر آن‌طور که باید والدین را برای تأسی قبول ندارند و واقعیتی که امروز در زندگی دختران وجود دارد، این است که نهایتا در دنیای حقیقی در ارتباط با همسالان و دوستان در گروه‌های رفاقتی خود بیشترین اثرپذیری را دارند.

ضرورت پرداخت به مسائل بانوان و دختران

یکی از مسائل مهم زنان شاید در کشور ما این باشد که مهم‌ترین مسئله بانوان چیست؟ سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان، مدیران اجرایی، پژوهشگران و محققان مسایل زنان چه مواردی را باید در اولویت و خط اصلی کار‌های خود قرار دهند؟

امروز ما باید سطوح اثرپذیری و اثرگذاری‌ها را در شخصیت دختران و بانوان خوب بفهمیم و درک کنیم و متناظر با واقعیت‌های زندگی آن‌ها برنامه‌های فرهنگی را تدارک ببینیم. نوجوان امروز ما در دورانی روز‌های خود را می‌گذراند که از شعار‌های هیجان‌انگیز انقلاب و جنگ خبری نیست و تنها به دنبال اثبات و کارآمدی همان شعارهاست.

نوجوان ما کم‌حوصله است و بیشتر از نفی، نیازمند اثبات است و تحمل توصیه زیاد را هم ندارد و رفتار‌های به ظاهر ناهنجارش در پوشش، نگهداری حیوانات و نحوه صحبت و بیانش، بیشتر از این‌که مخالفت با نظام رسمی و رسمیات نظام باشد، مسیری برای بروز استقلال و مدگرایی است.

همان‌طور که به آسانی حالت ناهنجار را به خود می‌گیرد و می‌پذیرد، اگر ظرفیت مناسب و آماده‌ای ببیند به همان آسانی تغییر می‌کند و به سمت هنجار متمایل می‌شود.

طرح‌هایی مانند «رفیقانه»، پاسخی اثباتی به جاری شدن نیاز عاطفی اوست. نیاز طبیعی که به تدریج در دنیای مملو از اوهام امروز در حال انقراض است و درواقع رفیقانه تلاش جمعی برای احیای زیرساخت‌های این جوشش است.

رفیقانه جایی برای تجربه هیجان‌انگیز‌ها در بستری است که تا حد ممکن سیاهی‌ها و پلیدی‌ها از آن‌ها زدوده شده و آرامش و سلامت را برای آن‌ها به ارمغان بیاورد.

امروز دستگاه‌های مهم فرهنگی و نهاد‌های مردمی باید همه تلاششان را بکنند چه در غالب طرح «رفیقانه» که طرح فرادستگاهی است و طرح‌هایی از این جنس با فهم درست اقتضائات امروز نوجوانمان، فرصت‌هایی برای اثرگذاری در این قشر فراهم کند و دعوت ما در نشست‌هایی مانند کنگره ولایت اجتماعی بانوان به این معناست که بیایید یک نظام متناسب رشد و پرورش برای دخترانمان ایجاد کنیم و از همه فرصت‌هایی که این دختر در اختیار ماست از جمله ۱۲ سال در آموزش و پرورش، برای این اثرگذاری جدی استفاده کنیم و رویه‌های جدید و زیرساخت‌های متناسب را شکل دهیم.

لازم به توضیح است که در سال گذشته پنج همایش کنگره ولایت اجتماعی بانوان برگزار شده بود و در سال جاری ششمین کنگره به مناسبت دهه کرامت اجرا شد. همچنین قرار است همایش بعدی در روز خانواده برگزار شود.

این کنگره دبیرخانه‌ای دارد که رسالتش جمع‌آوری محتوا‌ها و عقلانیت موجود در فضای پرداختن به زن متعالی، زن پیشرو و زن الگوی سوم است و تلاش در این دبیرخانه این است که بتوان با نهاد‌هایی که چنین ظرفیت‌ها و محصولاتی دارند ارتباط برقرار کرده و فرصتی را برای ارائه محتوای غنی فرهنگی محیا شود.

منبع : تسنیم 

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
آموزش گرفتن خروجی و بکاپ از انواع اطلاعات تلگرام title
در صورتی که نیاز به گرفتن خروجی و بکاپ از اطلاعات خود در تلگرام دارید، در ادامه می‌توانید آموزش استخراج داده‌های Telegram را مشاهده کنید.
آشنایی به شکل بلایند دیت یعنی چی؟ title
‌نمی‌توان بلایند دیت را پدیده‌ای بیگانه و مغایر با فرهنگ ایرانی دانست خصوصا که می‌تواند یکی از راه‌های آشنایی افراد برای روابط عاطفی و ازدواج در نظر گرفته شود. به تازگی هم برنامه‌ای که اصطلاحا نسخه اسلامی بلایند دیت است ساخته شده، هر چند ساخت ورژن اسلامی بلایند دیت انتقادات زیادی را بین کاربران برانگیخته است.
وکس صورت در دوران قاعدگی ضرر دارد؟ title
خدمات زیبایی مثل مانیکور، پدیکور، اپیلاسیون و… به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره‌ تبدیل شده‌اند.
تفاوت قاضی ایستاده و قاضی نشسته چیست؟ title
در یک تقسیم‌بندی کلی قضات به دو عنوان قاضی ایستاده و قاضی نشسته تقسیم می‌شود. قاضی ایستاده به دادیار، دادستان و بازپرس، گفته می‌شود و قاضی نشسته به قاضی صدور حکم گفته می‌شود.
پلمپ قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران بخاطر حجاب! title
پیتزا "داوود" قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران به دلیل عدم رعایت حجاب پلمب شد
بعد از ۱۸ سال نمی‌دانم ناصر عبداللهی را کشته‌اند یا نه؟ title
«ناصر را زده بودند، اما این‌که چه کسی این‌کار را کرد من هیچ‌وقت نفهمیدم»؛ این‌ها گفته‌های فاطمه فهیمی، همسر ناصر عبداللهی است. پس از ۱۸ سال، او در مصاحبه خود روایتی جدید از مرگ پرابهام خواننده مشهور دارد. کسی که به گفته خودش در تمام این سال‌ها متهم به قتل همسرش بوده، اما قانون به او اجازه نداده تا او را پیگیری قضایی کند. این پرونده عبداللهی بدون پیگیری پدر و پسران عبداللهی مختومه اعلام شد و هرگز عاملان مرگش شناخته و مجازات نشدند.
سرعت اینترنت در ایران چطوره؟ title
با وجود گزارش جدید اسپیدتست در ماه مارس ۲۰۲۴ که حاکی از بهبود وضعیت سرعت اینترنت ایران است، جایگاه ایران در رده‌بندی کلی نسبت به دیگر کشور‌ها افت داشته است.
برگزیده
چرا اسرائیل از ریزپرنده برای خرابکاری در اصفهان استفاده کرد؟ title
استفاده اسرائیل از ریزپرنده برای تهاجم به یک پایگاه هوایی در اصفهان، بیش از آنکه محصول یک طراحی عملیاتی باشد، نتیجه پذیرفتن معادله جدید با ایران تا این لحظه از تنش‌ها هست.
لیلاز: اسرائیل می‌خواهد ما را وارد یک درگیری بزرگ کند title
سعیدلیلاز، اقتصاددان: بدون شک، نتانیاهو (نه اسراییل) از رویارویی که با ایران خواهد داشت، منافعی برداشت می‌کند، اما منافع کلان ایران این است که وارد این دام و این بازی نشود، چراکه ایران به هر حال قدرت‌نمایی خود را انجام داده است. شاه‌کلید حرف من این است، ما در صحنه خاورمیانه برد ژئوپلیتیک داشته‌ایم، نباید این برد ژئوپلیتیک را با یک باخت تاکتیکی تعویض کنیم. این خواسته مهم اسراییل است که برد ژئوپلیتیک ایران را با یک باخت تاکتیکی عوض کند. ایران نباید تن به این اشتباه دهد و تن هم نخواهد داد
توصیه مهم رهبر انقلاب به ارتش جمهوری اسلامی ایران title
حضرت آیت الله خامنه‌ای فرمودند: جا دارد که امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران را «حزب‌الله» بنامیم. هر چه می‌توانید، در این خطِّ حزب‌اللّهی جلو بروید.
رئیسی: وعده صادق هیمنه شکست‌ناپذیری اسرائیل را فرو ریخت title
رئیس‌جمهور گفت: بعد طوفان الاقصی، وعده صادق هیمنه اسرائیل را فرو ریخت و ثابت کرد قدرت آن‌ها تارعنکبوتی است.
رئیسی: ایستادگی یمن معادلات را به‌نفع غزه رقم خواهد زد title
رئیس‌جمهور با اشاره به ابتکارات دلاورانه مجاهدان یمنی در جهت توقف نسل‌کشی ملت فلسطین تصریح کرد: ایستادگی و مقاومت ملت قهرمان یمن کنار ملت فلسطین قطعاً در بازدارندگی جنایات رژیم صهیونیستی مؤثر است و معادلات را به‌نفع مردم مظلوم غزه رقم خواهد زد.
گزارش ارتش رژیم صهیونیستی از جزئیات حمله ایران title
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی گفت: ایران شب گذشته بیش از ۳۰۰ موشک بالستیک و پهپاد و موشک کروز شلیک کرد.